Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Σβήνουν οι ελπίδες στα χαλάσματα


Με κάθε τρόπο τα συνεργεία διάσωσης συνέχισαν στη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων, μετά τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία, τον χειρότερο των τελευταίων 30 ετών, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 179 ανθρώπων.Περισσότερες από 24 ώρες μετά το σεισμό στην περιοχή Αμπρούτσο, τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν ζωντανούς δύο φοιτητές από κτίρια που κατέρρευσαν στην Λ'Ακουιλα, μια μεσαιωνική πόλη 68.000 κατοίκων. Τα συνεργεία διάσωσης έχουν ανασύρει συνολικά.....


εκατό επιζώντες από τα ερείπια, αλλά όπως εκτιμά η Πολιτική Προστασία οι ελπίδες λιγοστεύουν για τον εντοπισμό και άλλων.

Ο σεισμός, που μετρήθηκε από 5,8 ως 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ισοπεδώνοντας σπίτια, εκκλησίες και άλλα κτίρια σε 26 πόλεις και χωριά.

Συνολικά 280 μετασεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Ρώμη. Αξιωματούχοι της Πολιτικής Προστασίας εκτιμούν πως τα δύο τρίτα των κτιρίων της πόλης έχουν καταστραφεί.

"Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και αυτό θα απαιτήσει τεράστια χρηματικά ποσά", τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πρόσθεσε πως το υπουργικό συμβούλιο θα παραχωρήσει 30 εκατομμύρια ευρώ ως άμεση βοήθεια και δεσμεύτηκε να οικοδομήσει μια νέα πόλη κοντά στην Λ'Ακουιλα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης ο Μπερλουσκόνι έδωσε διαταγή να αναπτυχθούν περίπου 1.000 στρατιώτες στην περιοχή.

Αστυνομικοί περιπολούσαν όλη τη νύχτα στην Λ'Ακουιλα, που μοιάζει με πόλη-φάντασμα, για να αποτρέψουν λεηλασίες και όπως ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία, έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Χιλιάδες σκηνές έχουν στηθεί σε πάρκα και γήπεδα για να στεγάσουν τους αστέγους, αρκετοί από τους οποίους κατέφυγαν και σε ξενοδοχεία των ακτών της Αδριατικής.

"Απόψε μην επιστρέψετε στα σπίτια σας είναι επικίνδυνο", τόνισε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

"Συνολικά 35 χώρες προσέφεραν βοήθεια στην Ιταλία, αλλά προς το παρόν δεν είναι αναγκαία", επισήμανε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Στις 23 Νοεμβρίου 1980 σεισμική δόνηση στην περιοχή της Νάπολης προκάλεσε το θάνατο 2.916 ανθρώπων και τον τραυματισμό 20.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου