Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Νέα πρόκληση Τούρκων


Σκηνικό Ιμίων 2, επιχειρούν να στήσουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο κόσμος του Επενδυτή» στο στόχαστρο των Τούρκων είναι τρεις νησίδες: το Φαρμακονήσι στο Αιγαίο και οι νησίδες Ρω και Στρογγύλη ανατολικά και δυτικά του Καστελλορίζου. Δεκατρία χρόνια μετά την κρίση στα Ιμια, η αιχμή του δόρατος της τουρκικής επεκτατικής πίεσης έχει στραφεί στην έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο...

Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι. Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρονται τα εξής:
«Στόχος της Τουρκίας δεν είναι να επεκτείνει κατά δυτικότερα τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα, αλλά να μετατρέψει σε «γκρίζα ζώνη» ένα μεγάλο τμήμα του Αιγαίου. Η διεκδίκηση των Ιμίων ήταν μόνο η αρχή και βεβαίως μια δοκιμασία των ελληνικών αντιδράσεων.
Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησίδων δεν αποτελεί μόνο έναν πρόσθετο μοχλό πίεσης προς την Αθήνα. Αποσκοπεί, επίσης, να εμφανίσει το Αιγαίο σαν μια θάλασσα, όπου ναι μεν υπάρχουν ελληνικά κατοικημένα νησιά σΆ όλη σχεδόν την έκτασή της, αλλά αυτά δεν οριοθετούν τη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών. Αν και θεωρητικά η Ακγυρα αμφισβητεί από το 1996 την ελληνική κυριαρχία σΆ όλες τις νησίδες, απέφυγε να προωθήσει εμπράκτως την αμφισβήτησή της μαζικά για όλες. Προτίμησε να καλλιεργήσει συστηματικά το έδαφος και να προετοιμάσει σταδιακά τη διεθνή κοινότητα. Πατάει στο προηγούμενο των Ιμίων, για να αποσταθεροποιήσει την ελληνική κυριαρχία και σε κατοικημένες νησίδες, όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις νησίδες Στρογγύλη και Ρω, που βρίσκονται εκατέρωθεν του Καστελλορίζου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διεκδίκηση έχει μετεξελιχθεί από θεωρητική σε έμπρακτη. Το γεγονός ότι η Αθήνα επιδιώκει ειλικρινώς την ύφεση δεν αρκεί. Για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων απαιτείται η βούληση και των δύο πλευρών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμίσουν τις τουρκικές προκλήσεις και να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία. Στην πραγματικότητα, οι χειρισμοί τους δεν είναι τίποτα περισσότερο από αγχώδης προσπάθεια να εξαγοράσουν την ύφεση».

εφημερίδα "Πρόοδος" Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου